13 de enero de 2009

CABARET VOLTAIRE (en Espai Brossa)

CABARET VOLTAIRE
de Teatre Kaddish
Direcció Xavier Giménez Casas

Intèrprets Pau Bou, Isabel Nuñez-Castro, Xavier Llorens, Arnau Puig i Albert Riballo
Vetllada dadaista amb textos de Tristan Tzara, Hugo Ball i Kurt Schwitters.
Del 16 de gener al 15 de febrer de 2009

Espai Brossa
C/ Allada Vermell, 13 - 08003 Barcelona
Tel: 93 310 13 64


L’espectacle “Cabaret Voltaire” posat en escena i preparat pel Teatre Kaddish, recupera algunes de les peces més destacades que Hugo Ball, Tristan Tzara, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck i Marcel Janco varen fer en el cabaret: actuacions, poemes fonètics, música i soroll. Realitzat a partir d’una extensa documentació, “Cabaret Voltaire” reprodueix el caos, la intensitat i l’esperit lliure que durant uns mesos es va donar en aquest petit cabaret de Zuric i que marcà una manera d’entendre la cultura, la llibertat individual i la independència de pensament com una flama que ha arribat als nostres dies.
Fa gairebé un segle Europa entrava en un dels moments més convulsos i dramàtics de la seva història. La Primera Guerra Mundial (coneguda com la Gran Guerra fins que es van haver de numerar) iniciava un període ininterromput de guerres i postguerres que varen ocupar quasi un segle. Ningú semblava quedar lliure de la guerra, no sols dels seus efectes vitals i personals, també ideològics. Molts artistes, escriptors, intel•lectuals, de l’època decidiren que era el moment de deixar de costat les seves trajectòries artístiques o literàries i posar-se al servei de la defensa de la pàtria. Però, no tots. El 5 de febrer de 1916 un grup d’emigrants polítics, desertors, agents secrets, inútils, visionaris, poetes i artistes encapçalats per Hugo Ball obriren el “Cabaret Voltaire” en el número 1 de la Spielgasse a Zuric. Aquest petit local, en un racó del món, en mig d’un barri degradat, ple de prostitució i pobresa, va ser el lloc de fundació del Dadaisme. I va insuflar, enmig d’una Europa dramàtica, plena de nacionalismes i guerres, un aire d’autèntica llibertat, un pensament i una actitud sense lligadures, que avui segueix essent un vertader referent per a aquells que encara creuen en la independència i la llibertat radical de l’individu.



ACTIVITATS PAREL·LELES

Entrada gratuita

Dimecres 21 de gener

Taula rodona: Inconformisme, incorrecció i rebel•lió entre art, teatre i escena musical. Una actitud que ha servit de fil conductor d’una sèrie d’artistes i moviments des de Dada fins a l’actualitat: els situacionistes, el punk, Warhol i la Velvet Underground, Sonic Youth...Amb David G. Torres (Comissari independent), Alfred Crespo (Director de la revista musical Ruta 66) i Antonio Ortega (artista). Presentació a càrrec de Xavier Giménez Casas.

Dimecres 28 de gener

Passi del film “Cravan vs. Cravan” d’Isaki Lacuesta, amb la presència del director. El film recrea el misteri de la vida d’Artur Cravan, poeta i boxador i un dels membres més actius del Dada francès, que va arribar a Barcelona durant la Primera Guerra Mundial.


Dimecres 4 de febrer

Xerrada de Ferran Aisa, presentació del seu llibre “Les Avanguardes. Surrealisme i revolució”. Ferran Aisa ha fet un assaig apassionant sobre la versió catalana dels grans corrents avantguardistes europeus anteriors a la Guerra Civil i els relaciona amb els moviments polítics als quals eren paral•lels.

No hay comentarios: